Det er spændende gå-ruter, der fører dig rundt i området forbi nogle interessante steder – markeret med et skilt med navnet på en ”seværdighed” og en QR-kode.
Når du bruger QR-koden, kan du vælge at høre en kort fortælling om ”seværdigheden” – indtalt til både til børn og voksne af lokale stemmer. Du kan også se mere uddybende tekst og billeder på hjemmesiden.
”Seværdigheden” kan være lokalhistorisk om det, der var her engang, eller det kan være en arkæologisk eller geologisk seværdighed. De fleste ruter er nemme at gå for både familier, børn og seniorer og de er markeret med sværhedsgrad. (Ruter med 5* anbefales ikke til børn under 6 år, hunde og gangbesværede)
Vi ønsker både at gøre den skønne natur, historien og de arkæologiske/geologiske perler tilgængelig for dig her i det gamle Dallerup Sogn (der består af landet og byerne Sorring, Dallerup, Toustrup og Toustrup Station). Vi vil gerne bevare nogle af de spændende historiske fakta omkring Dallerup Sogn. Desværre er der ikke mange af vores lokale historie-fortællere tilbage. Derfor forsøger vi at indhente, beskrive og digitalisere de lokalhistoriske fakta om området og gøre det tilgængeligt. Også flere af de gode historier/anekdoter vil blive beskrevet 😊Pakket ind i den smukkeste natur skal det give gode oplevelser til de fleste.
Projektet skal gerne være til gavn for alle i Dallerup Sogn. Vi er nemlig sikre på, at der findes mange historier/fakta, som ikke er særlig kendt af vores lokale borgere. Desuden vil det også være med til at videreformidle både naturen og historierne om vores lokalområde, både til ny-tilflyttere og resten af Silkeborg Kommune. Selv de borgere, der ikke er i stand til at gå ruterne selv, vil kunne få glæde af at få adgang til mange historiske specialiteter og de arkæologiske/ geologiske perler direkte via hjemmesiden.
Projektet gennemføres under Lokalrådet og i samarbejde med STIF. Projektet styres af nogle få frivillige og der er tilknyttet en ekstern udvikler af hjemmeside og andre it-opgaver. Derudover bidrager rigtig mange af områdets borgere med input og materiale til projektet, ligesom lodsejerne velvilligt har givet tilladelse til skilte og har delt deres billeder og historier.
Ideen opstod flere steder samtidig, og blev videreformidlet til lokalrådet af Svend Aage Mikkelsen, Tina Brokman med flere. Gjern Lokalarkiv, Silkeborg Lokalhistoriske Arkiv, Silkeborg Museum, Landsarkivet i Viborg og Rigsarkivet er en utrolig stor hjælp med materiale, ligesom Gjern Natur velvilligt har bidraget med de allerede beskrevne særlige natur-geologiske ruter, som nu også indgår i de historiske ruter.
Det er desværre ikke muligt at beskrive og bevare alt om alt i dette projekt, hvor fokus ligger på udvalgte ruter og udvalgte “seværdigheder”. Derfor må vi overlade fokus på huse, gårde, veje, slægter og personer til andre arkiver og kilder (udover dem, der er tilknyttet “seværdigheden”).
Redaktøren tager forbehold for de usikkerheder og unøjagtigheder, der naturligt vil være, når vi forsøger at samle, sortere og beskrive noget mange år tilbage fra forskellige kilder. Alt bliver så vidt muligt fakta-tjekket af flere arkiver og kilder – undtagen “røverhistorier”, der fortælles ukritisk som de er overleveret.
God fornøjelse med stier og spor, der hvor vi bor – i fortidens fodspor – ad historiske ruter.
På vegne af ”Historiske ruter”
Hanne Hoberg, Frivillig projektleder og redaktør
Et projekt under Lokalrådet Sorring og i samarbejde med STIF
Støttet af Silkeborg Kommune
Logo/mascot er tegnet og skænket af Torben Allan Mikkelsen, Silkeborg – forfatter og tegner af ”Hugo Hugorm Go’nathistorier”
Næste rute
Åbner til lokalrådets nytårsgåtur 31.12.2024 (Syvhøje rundt)
Flere ruter
Flere ruter og seværdigheder klar til påskeferien
Yderligere ruter
Vi tilføjer flere ruter og seværdigheder til siden.
Erosionskløfter og -dale
Erosionsdalene ved Sorring ligger i Dybdal (Sorring) og består af kløften ved Dybdalsvej helt tæt på Sorring og dalene i bunden af Dybdalsvej. Du kan se erosionskløften fra Dybdalsvej og erosionsdalene her fra Høngevej. Derudover findes der et Dybdal ved Toustrup, som beskrives senere.
Dybdal (Sorring) og hele området ligger oven i et landskab, formet i den tidlige miocæne tidsperiode (23 – 5 mio år siden).
Området ligger på randen af det største flodsystem, der har været i Skandinavien nogensinde – vi snakker om vandføring op til 40.000 m3 pr. sekund – Gudenåen har til sammenligning 32 m3 pr. sekund. Landskabet er dannet af subrecente floder, som betyder floder fra tiden fra isen smelter og frem til nu.
Dybdal består af erosionsdale dannet i kanten af tunneldalen efter isens tilbagesmeltning i den sidste istid for ca. 11.000 år siden. (I GEUS rapporter kaldes de raviner eller erosionskløfter)
Kilde: Margaret Skovsen, Gjern Natur
Kilde: Nicolaj Krog Larsen, GEUS
Kilde: Erik Skovbjerg Rasmussen, GEUS