Horskilde Mejeri

Kort beskrivelse
Læs mere

Kilde: Billeder af Horskilde Mejeri ca. 1983 fra Gjern Lokalarkiv

Horskilde Mejeri

Horskilde Mejeri lå – eller ligger for mejeriets bygninger eksisterer stadig og huser i dag en entreprenørforretning – midt mellem Sorring, Toustrup og Dallerup på adressen Hovedgaden 99 ved krydset mellem vejen fra Sorring til Låsby (Hovedgade – Låsbyvej) og vejen til Dallerup (Dallerupvej) og Toustrup (Johannes Jensens Vej).

Mejeriet var et af 7 mejerier beliggende i tidligere Gjern Kommune.

Horskilde Mejeri blev oprettet i 1908 som et andelsmejeri med et antal andelshavere, der var de landmænd, der leverede mælken til mejeriet.

Før den tid var der fællesmejeri på Overgård i Toustrup og i et hus på Søndre Gade.

Inden andelsmejeriernes gennembrudsår i 1882, havde hver gård sin egen smørproduktion på almuevis – typisk ved at sætte fade med mælk på loftet. I løbet af nogle timer dannedes et lag af fløde på toppen, der kunne skummes. Flødes kunne herefter piskes og æltes til smør Hovedprincipperne i andelstanken var, at man skulle være andelshaver for at kunne levere mælk til mejeriet, at man pr. kontrakt forpligtede sig til levering, at man lod sin mælk underkaste løbende kontrol, og at overskuddet blev delt i forhold til leveret mælkemængde. I princippet havde hver andelshaver én stemme på den årlige generalforsamling, uanset antal køer og mælkelevering. ” Man stemte efter hoveder ikke høveder.”

Kilde: Billede af Horskilde Mejeris smørpriser fra Søhøjlandets Landbrugsmuseum

Dansk Mejeristat (statistik) fra 1931 anfører, at der var 160 leverandører med i alt 1278 køer. Heraf var 9 leverandører med mere end 20 køer, mens 55 leverandører var med 4 køer eller derunder. Det vil sige at der var 96 leverandører med mellem 4 og 20 køer. I alt modtog Horskilde Mejeri ca. 4 mio. kg. mælk om året. I dag der mælkeproducenter, der alene leverer så meget mælk.

Horskilde Mejeri blev kendt vidt omkring for sin gode mælkekvalitet og ikke mindst smør og ost, der vandt flere priser. 

De større mejerier i området, som Klank Mejeri, udvidede fra 1960’erne og frem gennem fusionering med andre mejerier, eller gennem ønske fra leverandørgrupper fra mindre eller nedlagte mejerier. Nogle leverandører fra Horskilde Mejeri skiftede til Klank i 1964. 

Horskilde Mejeri blev nedlagt i 1970. De fleste leverandører gik til Korsvej Mejeri i Låsby.

Kilde: Niels Osterland og Dansk Mejeristat (statistik) fra 1931

Kilde: Danmarks Nationalleksikon: Andelsmejerier 1882-

Kilde: Dallerup Sogn i fortid og nutid, 1948, Chr. Heilskov og H. E. Jensen

Lyt til historien

Børnehistorien

Børnehistorien

Edit Template

Kilde: Billede af ”indmeldelse” af leverandører til Horskilde Mejeri 1910, Gjern Lokalarkiv

Udviklingen af Horskilde Mejeri

Søhøjlandets Landbrugsmuseum har fået overdraget en samling af mejeriets regnskaber og årsberetninger fra perioden 1935 til 1968. De fortæller om et stykke Danmarkshistorie, fra en tid hvor landbruget stadig var et af de største erhverv, hvor de små lokale andelsmejerier var en stor del af lokalsamfundet og et samlingspunkt for egnes bønder.

Undervejs udviklede Horskilde Mejeri sig ved at flere og landmænd både i Sorring, Toustrup og Dallerup blev optaget som leverandører. ”Indmeldelsen” så fx sådan ud i 1910:

Regnskabet for 1. november 1917 til 1. maj 1918 så således ud:

Kilde: Billede af ansøgning fra Horskilde Mejeri, år 1919, Gjern Lokalarkiv

Tilstrømningen af leverandører har muligvis været det, der har gjort det muligt for Horskilde AM, at blive antaget som mælkeleverandør til Fællesorganisationens nye virksomhed, der havde fokus på eksport: ”Andelsselskabet De Danske Mejeriforeningers Mælke-Export” i 1919. Se ansøgning fra Horskilde Mejeri 01.09.1919.

Produktionen var forholdsvis høj på mejeriet. Her er tallene fra 1930 på de omkringliggende mejerier. Tallene svarer til en årsprodukton for 1 gård i dag.

Gjern:          4,11 mill. Kg. Mælk 
Voel:            2,90 –
Horskilde:  3,76 –
Korsvej       5,50 –

Årstal
Andelshavere
Indvejet mælk kg.
Fedt %
Pris pr. kg øre
Omsætning i kr.
Efterbetaling i kr.
1935
160
3.749.363
1938
159
3.861.923
12,62
536.757
108.829
1943
159
2.518.720
27,90
674.770
146.002
1948
153
2.845.619
36,57
1.261.740
113.746
1953
153
3.731.859
4,12
39,35
1.724.785
147.329
1958
145
3.961.020
4,38
40,62
1.930.277
134.601
1963
138
3.657.628
4,22
42,30
1.982.693
96.000
1968
85
2.619.861
4,28
49,61
1.737.296
85.140

Udtræk fra regnskaberne 1935 – 1968

Nedenstående tabel er et udtræk af regnskaberne. Som det ses, så er antallet af andelshavere næsten halveret over perioden. Mejeriets omsætning toppede i 1963 og over de næste 5 år frem til 1968 var der en meget stor afgang af leverandører. 

De første år blev den gennemsnitlig fedtprocent ikke oplyst i regnskabet, det var først fra 1953.

Efterbetaling har gennem hele mejeriets levetid været en stor del af andelshavernes betaling. Stort set hele overskuddet er hvert år blevet ud betalt til andelshaverne.

Endelig er det også interessent at se, hvordan indvejningen faldt under krigen, hvor man ikke kunne få oliekager og andre proteinkilder fra udlandet. 

Fra 1938 til 1943 faldet indvejning med 35 %. Produktionen var først tilbage på niveauet før krigen i 1953.

Prisen for 1 kg. indvejet sødmælk har været stødt stigende hen over perioden, fra godt 10 øre i 1935 til knap 50 øre i 1968.

Kilde: Billede af mælkehandler Peder Nielsen (P.Leis) udenfor Horskilde Mejeri. Pigen i vognen er Esther ca. 6-7 år, så billedet er fra ca. 1918. Esther er Svend Aage Mikkelsens mor. Bemærk tappehanerne på siden af mælkevognen. 

Billedet er venligst udlånt af Svend Aage Mikkelsen, Sorring

Mælkekørsel

En anden ting der også blev oplyst i forbindelse med regnskabsaflæggelsen på årets generalforsamling var prisen for mælkekørslen, som hvert år kom i udbud og man kunne byde på en mælketur. Det var ofte leverandørerne selv der stod for mælkekørslen og for mange mindre brug, var det en kærkommen ekstra indtægt. I 1950’erne var der flere der finansierede en traktor ved at byde ind på 2 eller 3 mælketure. 

Pris for mælkekørsel i øre pr. kg. mælk

1935:
0,33
1938: 0,42
1943: 0,98
1948: 1,66
1953: 1,41
1958: 1,43
1963: 1,81
1968: 2,76

Kilde: Billede af de oprindelige mælkespande brugt gennem tiden på Horskilde Mejeri til at transportere mælken fra landmand til mejeri. Billedet er taget på Horskilde Mejeri i 2024 af Hanne Hoberg efter aftale med nuværende ejer Poul Svendsen, Sorring.

Produktion

Der sælges 578 kg. ost som detail på mejeriet og 4518 kg. til leverandørerne. Til osten, der fremstilles af pasteuriseret mælk anvendes 12.890 kg. sødmælk og 44.000 kg. skummet- og kærnemælk. Mejeriet anvender handelssyre. Det er en bakteriekultur, der får mælken til at syrne og koagulere før ostefremstillingen. Fløden syrnes i bassin. Mejeriet har eget laboratorium med Reduktase prøve. Det viser hvor frisk mælken er og der afregnes efter fedtenheder.

Der sælges ca. 900 kg. hjemme og ca. 700 kg. i bysalg. Resten afsættes til Eksportforeningen.

Indvejning
1912-13    2,45 mill kg.     102.900 kg. smør
1913-14    2,44                     95.500
1914-15    2,22                     88.400
1927-28    3,07                   124.400
1928-29    3,44                   144.500
1929-30    3,76                   159.000

Kilde: Tegning af Horskilde Mejeri (Dallerup Mejeri) 1908 v/ bygmester Jens Kristian Jensen, Dallerup. Tegning venligst udlånt af oldebarn Jens Chr. Jensen Lemming

Mejeriets udstyr

Kulfyring af dampkedel og elektrisk belysning fra eget værk.

Mejeriet er monteret med Silkeborg indvejningsvægt (1914), 2 Buaas udvejningsvægte (1908) Buaas universal pasteur (1916), Silkeborg fløde pasteur (1920) Sabroe kølemaskine, 1 Alfa centrifuge (5000kg. pr. time -1929), Silkeborg kærne (1922), Frichs kedel og dampmaskine (1908), Ørum Hansen luftkompressor til vandblæsning, samt træostekar (1926). Der anvendes ligeligt fortinnede og aluminiums transportspande.

Kilde: Billede af vognmand Niels Rasmussen (også kaldet Niels Fragtmand) med et læs tømmer fotograferet 1932 udenfor Horskilde Mejeri i Dallerup Sogn. Billedet er fra Gjern Lokalarkiv.

Personale 

Som det ses af tallene fra Dansk Mejeristat, så havde mejeriet i 1931 en ansat kusk samt 12 leverandør kuske, der hver havde en mælketur. Det samlede personale i 1931 var:

Mejeribestyrer, 1 mejerist, 1 kontrollør, 1 elev og 1 udvejer. 1 kusk og 12 leverandør kuske. Formanden fører kassen og mejeribestyrer fører mælkeregnskabet. 

Regnskabsår: November til november.

Formand

Formand for Horskilde AM i 1927 var Jens Overgaard Læssøe Jensen, Toustrup (søn af landstingsmand Niels Jensen, Toustrup).

Kilde: Skimmesalen på et mejeri, ca. 1910. Fra: Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup

Mejeribestyrere

Mejeribestyrer: Jørgen Pedersen, født i Sorring 1. januar 1884 og udlært på Lading A/M.

Mejeribestyrer på Horskilde fra 1908. Medlem af bestyrelsen for Sparekassen for Dallerup sogn 1926, og Midtjyllands Mejeristforeningen. Formand, kasserer og regnskabsfører for Brugsforeningen 1928. Jørgen Pedersen stoppede som mejeribestyrer i 1937/38.

Den mest kendte mejeribestyrer i nyere tid var Laurits Madsen, der var mejeribestyrer fra 01.11.1937 til 31.10.1970. Han var fx Gjern Kommunes første borgmester i perioden 01.04.1970 til 31.03.1974 og satte præg på udviklingen i området både her og i byrådet fra 1974 til 1978. Derudover satte han sit aftryk gennem sine mange tillidsposter i sognet fx som formand for Brugsen. Han har også leveret børn, der som lokale borgere ligeledes har sat sit præg på Sorring, nemlig Erling Madsen, der ligesom sin far blev uddannet mejerist og Sten Madsen – den tidligere brugsuddeler i Sorring.

Kilde: Niels Osterland og Dansk Mejeristat (statistik) fra 1931

Kilde: Helge Kromann, Søhøjlandets Landbrugsmuseum, tekst, leverancer mm, 2024

 

Kilde: Skummesalen på et mejeri, ca. 1910. Fra: Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup

Almuesmør og herregårdsmejerier i Danmark

Inden den egentlige mejeridrift kom på banen i løbet af 1700-årene, lavede man smør på almuevis. Det skete ved at lade fade med mælk stå nogle dage på hylderne under loftet, hvorefter der øverst dannede sig et smørlag. Ofte var der fluer og utøj i mælken, så smørkvaliteten var højst uensartet og overladt til den enkelte bondekones hygiejniske sans. 

Mere systematik kom ind i billedet ved de såkaldte herregårdsmejerier, der efter holstensk og hollandsk mønster kunne håndtere større mælkemængder på en mere ensartet måde. Det skete ofte under ledelse af fagkyndige “mejersker”, som havde særlig forstand på mælkebehandling. 

Omkring 1830 indførtes fra Holsten det såkaldte bøttemejeri med store flade bøtter, der havde en stor overflade, og som blev placeret i tør luft. Yderligere fremmet blev smørkvaliteten, da man gik over til at nedsænke fade og beholdere med mælk i vand. Det blev senere kombineret med ismejerier, hvor isen fremmede smørdannelsen (flødeafsætningen).

Så længe kornsalget til de industrialiserede områder i Europa, og her især England, gik godt – og det gælder primært tiden efter 1830 – manglede man imidlertid incitamenter til en mere organiseret smørproduktion og -eksport.

Kilde: Skimmesalen på et mejeri, ca. 1910. Fra: Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup

Fællesmejerier

Det ændrede sig efter 1870. Dels var jorden i de dele af Danmark, hvor kornavlen havde været særligt intensiv, ved at være udpint samtidig med, at den nyindvundne jord ikke var det bedste til denne afgrøde. Dels begyndte konkurrencen fra det russiske, østeuropæiske og amerikanske korn, som kom til England via dampskibene og det nye jernbanenet, at gøre sig gældende. 

Reaktionen på disse udviklinger var en begyndende produktionsomlægning i retning af animalske fødevarer, herunder mejeridrift. De gamle herregårdsmejerier kunne tage kampen op, ligesom der var driftige unge mejerister, som slog sig ned som private næringsdrivende og opkøbte mælk med henblik på produktion og salg af det eftertragtede smør. Disse aktiviteter gik under betegnelsen fællesmejerier og var især hyppigt forekommende i Østdanmark. Andre steder på øerne slog de største mælkeproducenter sig sammen og aflønnede en mejerist. Der var her tale om en slags lukket interessentselskab.

I Vestjylland var situationen anderledes. Her havde der som følge af jordens ringe beskaffenhed og mangel på eksporthavne aldrig været tale om en stor kornproduktion. I stedet havde man satset på eksport af svin og levende kvæg. Ca. 1880 var denne situation ved at blive prekær. For det første var jorden ved at være “presset”. Tilførslen af mergel, der kun frigør næringsstoffer, men ikke tilfører nye, var kun en kortsigtet løsning. Dertil kom eksportproblemer til England og ikke mindst Tyskland, som for at beskytte det tyske landbrug lavede indførselsrestriktioner. I den situation var det oplagt at kikke på situationen i Østdanmark, men i stedet for at lade herregården – dem var der ikke mange af i Vestjylland – eller en mejerist “skumme fløden”, ville man selv – solidarisk – høste fortjenesten.

Resultatet var oprettelsen af andelsmejeriet i Hjedding 1882 sammen med lignende initiativer samme år på Lindbjerg Mark ved Ølgod og i Billum ved Ho Bugt. I det hele taget blev Sydvestjylland med den nye eksporthavn i Esbjerg det førende andelsområde. Men allerede en halv snes år efter var det meste af Danmark dækket med andelsmejerier. 1888 var som det store gennembrudsår. I gennembrudsfasen var det især gårdmændene, som sluttede op om andelsbevægelsen. Efterhånden indmeldte husmændene sig også. I 1894 var der i alt 907 andelsmejerier. I 1909 var tallet steget til 1163.

Kilde: Skimmesalen på et mejeri, ca. 1910. Fra: Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup

Hoveder og høveder

Hovedprincipperne i andelstanken var, at man skulle være andelshaver for at kunne levere mælk til mejeriet, at man pr. kontrakt forpligtede sig til levering, at man lod sin mælk underkaste løbende kontrol, og at overskuddet blev delt i forhold til leveret mælkemængde. Ifølge Arla er det stadig et gældende princip: 1 andelshaver, 1 stemme.

I princippet havde hver andelshaver én stemme på den årlige generalforsamling, uanset antal køer og mælkelevering. Dette princip var fra starten gældende i Vestjylland, medens andre dele af landet med større gårdbrugsstørrelser og flere herregårde havde sværere ved at følge tanken. Først i perioden 1900-1914 blev den almindelig på landsplan.


Virkninger

Nationaløkonomisk var andelsmejerierne sammen med andelssvineslagterierne en vigtig eksportfaktor gennem hele 1900-tallet. Internt i Danmark betød andelstanken en stabilisering af gårdmandsbrugene. 

Frem til 1950’erne var de teknologiske og forretningsmæssige forhold i de mange hundrede mejerier meget enkle. Centrifugen var omdrejningspunktet for smørproduktionen. I mellemkrigstiden blev dampmaskinen udskiftet med elmotoren, og rustfri kærner gjorde det muligt at forbedre æltningen af smør; men landmændenes transportspande med mælk blev fortsat transporteret med hestevogn til mejeriet. 


Kilde: Arla og Danmarks Nationalleksikon: Andelsmejerier 1882-

Edit Template
Anekdoter
Horskilde-banen
Da arbejdet med at omlægge vejen fra Sorring til Sønderskoven startede i 1948, foregik det med trillebør og skovl.
Hele skråninger blev gravet ud og fyldt ned i ”hullet” mellem Mejeriet og Sorring. 
Efter nogle år fik entreprenøren dog etableret et tog, der kunne flytte jorden og skinnerne blev lagt efterhånden, som de nåede frem. 
Toget blev stående helt indtil 1960, selvom vejen var færdig længe før, nemlig omkring 1954. Toget blev kaldt ”Horskilde-banen” i daglig tale og kunne have set sådan ud:
Kilde: Fortællinger 2024 af Sten Madsen, Sorring (født på Horskilde Mejeri)
Kilde: Billede af entreprenørtog fra Fibigers & Villefrance ved Vestre Ringvejen i Aarhus 1930, Jernbanekilder.dk. Lokomotivet er en Hanomag, som der var to af og de var ens.
 
Horskilde Ruten: En del af ruten er en oldtidsvej
Den del af Horskilde Ruten, der løber fra Terpvej og ned til Horskilde Mejeri er en del af en gammel oldtidsvej. Oldtidsvejens fulde forløb beskrives senere i Historiske Ruter.
Fra Terpvej gik oldtidsvejen videre op langs med Loddenhøj, skoven og over til Syvhøje og videre af Tingvejen. Oldtidsvejen delte sig oppe ved Syvhøje og en del gik videre langs med/gennem Sorring Skoven til Oustup.
Derudover var der tidligere en gammel postrute og mælkevej som gik fra Sorring til Toustrup. Den gik fra Sorring, ud langs med gården ”Skansen” og hovedvejen, bagom Horskilde Mejeri og videre til Toustrup. Den gamle postrute og mælkevej kan anes på Skansens jorder, men kan kun betrædes om efteråret, når markerne er høstede og inden jorden bliver for våd. Der er ikke en vej længere.
 
Kilde: Fortællinger 2024 af Sten Madsen, Sorring (født på Horskilde Mejeri)

Erosionskløfter og -dale

Erosionsdalene ved Sorring ligger i Dybdal (Sorring) og består af kløften ved Dybdalsvej helt tæt på Sorring og dalene i bunden af Dybdalsvej. Du kan se erosionskløften fra Dybdalsvej og erosionsdalene her fra Høngevej. Derudover findes der et Dybdal ved Toustrup, som beskrives senere.

Dybdal (Sorring) og hele området ligger oven i et landskab, formet i den tidlige miocæne tidsperiode (23 – 5 mio år siden).

Området ligger på randen af det største flodsystem, der har været i Skandinavien nogensinde – vi snakker om vandføring op til 40.000 m3 pr. sekund – Gudenåen har til sammenligning 32 m3 pr. sekund. Landskabet er dannet af subrecente floder, som betyder floder fra tiden fra isen smelter og frem til nu.

Dybdal består af erosionsdale dannet i kanten af tunneldalen efter isens tilbagesmeltning i den sidste istid for ca. 11.000 år siden. (I GEUS rapporter kaldes de raviner eller erosionskløfter)

Kilde: Margaret Skovsen, Gjern Natur

Kilde: Nicolaj Krog Larsen, GEUS

Kilde: Erik Skovbjerg Rasmussen, GEUS