Præstegerningen og Præsteboligen

Kort beskrivelse
Læs mere

Kilde: Billede af præsteboligen, taget af Hanne Hoberg, 2024

Præstegerningen 

Præstens position var øverst i lokalsamfundets top og nød stor beundring og anerkendelse for sin lange uddannelse. Præsten var en vigtig person i den tid, hvor de fleste var mere religiøse og gik til kirke i langt højere grad end nu. Præsten var æret fordi han var tæt på gud (og det var kun mænd, der kunne blive præster i gamle dage).

Præsten var samtidig frygtet som den, der kunne afgøre den enkeltes fremtid, fx ved overhøringen. Det var afgørende i det daglige liv at leve op til præstens og kirkens forventninger om et fromt liv.

Der hørte mange ceremonier til datidens kirke og dermed opgaver til præstegerningen. 

Præsten skulle selv føre kirkebøgerne, stå for dåb og konfirmation, som dengang krævede en særlig overhøring forud for konfirmationen. Og konfirmationen var en forudsætning for senere ægteskab. Selv vaccination mod kopper var en forudsætning for skolegang, konfirmation og ægteskab, så dette skulle præsten også holde styr på.

Præsteboligen

Den nuværende Præstebolig, som du kan se på billedet, er opført 1922-23 efter tegning af arkitekt Frederiksen i Aarhus.

Kilde: Dallerup sogn – i fortid og nutid v/Chr. Heilskov og H. E. Jensen

Kilde: Billede fra 1908 set fra Dallerup mod Sorring – postkort fra Gjern Lokalarkiv

Kirkebøger

De allerførste kirkebøger blev startet i 1500-tallet. I 1645 blev førelsen af kirkebøger vedtaget ved lov. I 1813 blev det bestemt, at kirkebøger skulle føres i to eksemplarer. 

Fra den tid er kirkebøgerne derfor bevaret i alle sogne.

I Dåbsforordningen af 1828 fik præster påbud om at forsyne alle med både fornavn og ”familie – eller stamnavn”. Herfra stammer den udbredte brug af -sen navne i Danmark.

Kilde: Tekst af Svend Aage Mikkelsen og Hanne Hoberg, Sorring

Lyt til historien

Børnehistorien

Børnehistorien

Edit Template

Præstegerningen


Præsten skulle selv føre kirkebøgerne og skulle selv holde sig med tomme bøger og papir. Det betød ofte, at oplysningerne i kirkebøgerne i gamle dage var meget svære at afkode, da der blev skrevet tæt for at spare på papiret.


Kirkebøger


De allerførste kirkebøger blev startet i 1500-tallet. I 1645 blev førelsen af kirkebøger vedtaget ved lov. Loven fastsatte dog ingen detaljerede regler om, hvordan kirkebøgerne skulle føres. Derfor er der stor variation i indholdet af de tidlige kirkebøger. I mange tilfælde blev kirkebøgerne kun ført i et eksemplar. Derfor er de i mange tilfælde gået tabt pga. dårlige opbevaringsforhold, præstegårdsbrande mv. 

I 1813 blev det bestemt, at kirkebøger skulle føres i to eksemplarer – ”Hovedministerialbogen og Kontraministerialbogen”. Samtidig blev det bestemt, at de skulle føres i fortrykte protokoller og begge bøger ikke måtte opbevares på samme adresse. Fra den tid er kirkebøger derfor bevaret i alle sogne.

I 1782 indskærpes det præster, at de skal påføre kvindens navn ved fødsler.

Navnelov

Dåbsforordningen af 1828 fik præster påbud om at forsyne alle med både fornavn og ”familie – eller stamnavn”. Alle søskende skulle have samme efternavn, og hvis det ikke fandtes i forvejen, var der flere valgmuligheder. Man skulle bruge faderens sen (søn) – navn dannet af faderens fornavn, et stednavn eller et gammelt tilnavn. Præsterne kom til at fortolke reglerne, og de valgte i de flest tilfælde det nemmeste (en af de to første muligheder). De blev derfor hovedansvarlige for det store antal sen-navne dannet af bøndernes almindelige fornavne, der endnu dominerer det danske efternavneforråd.

Hele århundredet igennem herskede stor forvirring med hensyn til efternavne, ikke mindst fordi bønderne vægrede sig ved at acceptere den urimelighed, at man nu skulle kaldes for søn af sin bedstefar. Ved samme lejlighed opstod en anden urimelighed – man skulle også kalde sine døtre for sønner.

Konfirmation


Konfirmation blev indført i 1736. Den før-reformatoriske dåb og modtagelse af alterets sakramente blev indført ved lov for alle, uanset rang. Det unge menneske skulle samtidig aflægge en tilfredsstillende kundskabsprøve for at kunne deltage i konfirmationen og dermed erhverve de borgerlige rettigheder, der var nødvendige for at kunne træde ud i livet eller ind i ”de voksnes rækker”. 

Hvis man ikke var konfirmeret, mistede man desuden retten til at indgå ægteskab, til at være fadder og til at vidne, og man kunne blive straffet, hvis man ikke inden det 19. år var blevet konfirmeret. Bestod man ikke overhøringen på grund af manglende evner, skulle præsten sætte ind med ekstraundervisning, men skyldtes årsagen modvilje, var straffen fængsel. Det var præsten, der stod for overhøringen.

Vaccination

På grund af koppeepidemi i Danmark i starten af 1800-tallet, hvor dødeligheden lå mellem 10 og 25 %, kom loven i 1810 om at alle skulle vaccineres mod kopper. Det var en forudsætning for skolegang, konfirmation og giftemål. Derfor kan man også i kirkebøgerne se: ”vaccineret af embedslægen”.

Kilde: Udskrift fra Sjelle, Skjørring og Laasbye kirkebog 1798 – 1813

Ægteskabsordinansen

Ægteskabsordinansen af 1582 giver regler om trolovelse (forlovelse, red.). Trolovelse skulle ske i overværelse af en præst og fem andre vidner (sidenhen var det nok med to). Det var under straf forbudt de trolovede at ”søge seng sammen”, førend de var ”videt og givet sammen udi kirken”. Reglerne om trolovelse blev ophævet i 1799. Trolovelse medførte pligt for de trolovede til at lade sig vie i kirken, og der var ikke uden gyldig grund adgang til at hæve trolovelsen ensidigt eller ved fælles aftale.

Forloverne skrev i kirkebøgerne under på, at: ”Vi undertegnede indestår herved for, at der intet lovstridigt er til hinder for at (navnene) kan indgå ægteskab, at 

  1. de ikke er i nært slægtskab med hinanden og
  2. ingen af dem i forvejen har indgået ægteskab med en anden

 

Kilde: Kristelig Dagblad og Svend Aage Mikkelsen, Sorring

Kilde: Billede af Jacob Christian Gotfred Holdt fra arkiv.dk

De seneste 100 års præster

1918-1921. Jacob Christian Gotfred Holdt, f. i Grejs 30/8 1874 

(Søn af Jacob Laurits Poul Holdt, sognepræst til Køng på Sjælland, og Christiane Hedevig Hummel), var først adjunkt ved Herlufsholm Skole, blev kaldet til Dallerup-Låsby 1918; gift med Ane Sofie Rasmussen, lærerinde ved Frk. Langs Seminarium. Han døde under Spansksygeepidemien på Amtssygehuset i Silkeborg og blev begravet på Dallerup Kirkegaard. Han var almindelig afholdt. Hans Enke (1 Søn) blev senere gift med Valgmenighedspræst Even Marstrand i Ousted på Sjælland. 

1921-1938. Karl Knudsen, f. i Sdr. Højrup 4/11 1874 – den sidste i Den gamle Præstegård

(Søn af Gdr. Knud Nielsen), Student fra Odense 1899, Kandidat 1905, i Jan. 1909 personel Kapellan i Fruering og Vitved, i Sept. 1911 Sognepræst i Sdr. Omme og i Nov. 1921 kaldet til Dallerup-Låsby, f Dec. 1938. Gift 1) 2/11 1907 med Anna Marie Nielsen Højrup, f. i S. Højrup Skole 9/4 1879. f 1922; 2) 12/6 1925 med Ingeborg Gertrud Rasmussen Rendal, f. i Odense 14/11 1875, nu boende der. Begravet på sit Hjemsteds Kirkegaard. 

1939-1964. Aage Ammitzbøll, f. 2/7 1909

(Søn af Gdr. Hans Peder Ammitzbøll og Dorthea Marie Larsen), Student privat 1932, Kandidat i Jan. 1938, kaldet 10/3 1939. Gift m. Ebba Margrethe Jepsen, f. 6/3 1914 (Datter af Gdr. Niels Petersen Jepsen og Johanne Sørensen Kjær).

Kilde: Dallerup sogn – i fortid og nutid v/Chr. Heilskov og H. E. Jensen

Kilde: Billede af Ole Rydal, 13.06.1983, fra arkiv.dk, Ry Lokalarkiv

1964-2003. Ole Rydal Kristensen, født 23. januar 1934 i Halk Sogn i Haderslev stift, hvor hans far var frimenighedspræst. (Faderen Tage Rydal Kristensen var født 3. november 1907 i Bjergby Sogn i Hjørring Amt.  Moderen Marie Dietz var født 7. september i Laurbjerg Sogn i Galten Herred, Randers Amt.  

Ole Rydals forældre var viet i Sankt Mortens Kirke i Næstved den 15. maj 1933.)

Ole Rydal var gift med Else Holck født i Assens 27. oktober 1934. Else var datter af overbibliotekar samt teolog Jørgen Ove Holck og hustru Astrid Ingeborg Flemmer, Assens. Else og Ole blev gift i Assens Kirke 26. juni 1958.    

Ole Rydal brugte sin studentertiden i Nyborg, inden han tog til København for at læse teologi. Han blev teologisk kandidat i 1961. Efter et års tid som hjælpepræst i Varde, blev var sognepræst i Dallerup-Låsby ved Silkeborg, hvor han arbejdede gennem en menneskealder frem til afskeden i 2003. Ole Rydal havde også administrative evner og var fra 1993 provst for Gjern-Galten-Hørning provsti. Han modtog Ridderkorset i 1999.

2004-2016. Signe Kølbæk Høg, født 17. april 1972 og vokset op i Låsby i Østjylland. Student fra Tørring Gymnasium i 1991. Uddannet cand.theol. i 2002 og blev ordineret som præst i 2003. Var i 13 år(?) sognepræst i blandt andre Låsby og Dallerup ved Silkeborg og derefter otte år som sognepræst i Mårslet syd for Aarhus. Siden 1996 gift med Thorbjørn H. Mikkelsen, 54 år, uddannet sociolog og har en ph.d. i medicin. De har fire børn: Anna, 26, Valdemar, 24, Sigrid Marie, 18 og Benedikte på 12. 

I 2009 blev Låsby pastorat skilt fra Dallerup, det medførte, at Signe fik 25 % i Svostrup og Voel, fordi Dallerup ikke var stor nok, hvad angår folkekirkemedlemmer.

2018-      , Oliver Karst, født 30. august 1979

Oliver kom fra et embede i Felsted, Tønder amt inden han blev indsat i Dallerup, Svostrup og Voel sogne. Dallerup bliver sammen med Svostrup og Voel sogne til et tresogns pastorat i 2017. 

(Oliver er søn af tidligere sognepræst ved Gødvad og Svostrup Sogne Torben Karst.

Inden Torben Karst blev præst, var han i mange år beskæftiget i erhvervslivet, og han blev eksportchef i et ØK-selskab. Efter at have gennemført den teologiske særuddannelse slog han sig i 1978 ned som sognepræst i to jyske landsogne, Gjødvad og Svostrup ved Silkeborg. Fra 1981 frem til pensioneringen i 1994 var han sognepræst i Marslev-Birkende)

Kilde: Harry Jensen og Ruth Kaspersen, Sorring

Kilde: Præster længere tilbage kan findes i H. E. Jensens bog

Edit Template
Anekdoter

Livet som præst gennem 40 år 

  • tekst af sognepræst Morten Rydal, 2025

 

Min far, Ole Rydal kom til Dallerup i 1964. Siden 1962 havde han været hjælpepræst i Varde. Han havde læst i København, men var opvokset i Ryslinge på Fyn, så skiftet til småbyerne Sorring og Låsby var nok ikke så stort. Sammen med min mor og min storesøster flyttede han ind i den store smukke præstegård, hvor familiens få stole og borde stod og råbte fortabte til hinanden i stuerne. Lønnen var yderst ringe, og der var ikke penge til møbler, selvom min mor med tiden kunne supplere familiens indkomst med nogle timer på det lille bibliotek i Sorring. 

 

I de knap 40 år far fik i Dallerup, skete der store forandringer i Danmark. I midten af 60’erne var Dallerup og Låsby endnu domineret af landbruget. Spredt ud over sognene lå de små jordlodder med 10-12 tdr. land. Bønder og husmænd kørte Massey Ferguson uden førerhus, havde hønsegård, en flok grise og 5-10 malkekøer i stalden. I Sorring kunne de hente forsyninger i hos de hele fire købmænd. Foruden Børge Nielsens lille alt-mulig-butik tæt bagved tanken på hovedgaden var der Refsgaards Brugsen, købmand Henriksen og Jens Baks købmandsbutik ved Skolebakken. Til præstegården og de omkringliggende gårde i Dallerup kom bager Røhling kørende med brød. Posten, Bach, kom cyklende med sin tykke sorte lædertaske, ostemanden Krowiki kom en gang om måneden i sit hvide folkevognsrugbrød. Og helt op til begyndelsen af 1970’erne kunne man endnu møde Niels Fragtmand, der kørte møg med sine to brune heste spændt for vognen. Far var som sognepræst de første år født medlem af skolekommissionen og havde opsyn med skolens undervisning, ligesom han også skulle mægle mellem ægtefæller, der ville skilles. 

 

Hele dette gamle Danmark forsvandt stort set i de første 10-15 år af fars tid i Dallerup. Den danske velfærdsmodel var i støbeskeen. Trods oliekrise var det opgangstider. Der kom skolereform og nye lærere til skolen, og præsten skulle ikke længere være tilsynsførende. De nye tider førte en vis afstand med sig mellem kirke og skole, hvilket bestemt ikke skete med fars gode vilje. Tidsånden blæste imod. Blandt toneangivende forfattere, politikere og meningsdannere på den tid var kirken suspekt. I tv kunne man f.eks. høre og se sangerinden Trille, der sang: ”Ham Gud, han er edderma’me svær at få smidt ud”. De kirke- og kristendomskritiske tanker vandt frem blandt folk. Man vænnede sig til, at kirken vistnok er gammeldags. Mere eller mindre ubevidst købte man ind på den tanke, at kirken nok snart ville være forsvundet som et fortidslevn. Traditionelle kønsroller og ægteskabet var til debat. Faste omgangsformer ændrede sig. Man kunne godt gå til bryllup eller gudstjeneste i en gammel sweater og slidte cowboybukser. Og børnene skulle man passe på med at indoktrinere. Det udtryk skulle man forstå ret: Man måtte naturligvis gerne oplære børnene i Maos ”Lille Røde” og fortælle dem alt om kapitallogik, kapitalismens forbrydelser i Afrika og historiens nødvendighed. Den slags var videnskab. Men kristendom skulle man passe på med at indvi børnene i. Hvis man gjorde det, indoktrinerede man. 

 

Det var en svær tid at være præst i. Og jeg tror på mange måder, at far følte, han hele tiden skulle prædike og virke i modvind. De gamle skel mellem missionsfolk og grundtvigianere var tilmed endnu levende mellem folk, og far lagde sig ikke sjældent ud med missionen, hvilket nok må siges at være uheldigt, da begge parter på den måde mistede en naturlig allieret. Far var et polemisk ironisk gemyt, men havde også en veludviklet humoristisk sans. Hans prædikener, som han altid skrev lørdag nat med et krus hjemmelavet øl ved siden af sig på bordet, var ofte eksperimenterende, og han udviklede med tiden en meget personlig prædikenform, der var en blandingsform mellem lignelsen og novellen. Heri fortalte han historier om folkene i og omkring to opdigtede landsbyer, der til forveksling lignede Låsby og Sorring. På den måde søgte han at gøre evangeliet nærværende – og ikke sjældent farligt nærværende for kirkegængerne. Han forsøgte sig også med egentlige prædikenfølgetoner ved højtiderne, hvor han om end ikke direkte, men dog underforstået sluttede med: ”Fortsættes i morgen”.

 

Privat fandt far – og mor - sammen med lægeparret i Sorring, James og Grethe Gjøl. Far havde en kunstnerisk åre. Han var en habil tegner, skrev festsange og snedkererede en del i præstegårdens kælder. Og så blev han i en årrække den drivende kraft i ”Pottemageregnens Amatørteaterforening”, der havde til huse i Toustrup Forsamlingshus. Far var fra begyndelsen meget ambitiøs på foreningens vegne. Der skulle ikke spilles almindeligt dilletant, men rigtigt teater, og rigtig revy. Folk var først skeptiske, men da foreningen fortsatte ufortrødent med at spille ”være” ting, vænnede man sig til, at teaterforeningen i Toustrup var noget særligt. Med tiden opførte teatertruppen, som bl.a. andet også talte skoleinspektør Per Bjørn, en lang række klassikere, som f.eks. ”Svend, Knud og Valdemar”, Holberg, og Soyas ”Parasitterne”. 

Teologisk tilhørte far Tidehverv, en bevægelse, som i dag nok mest er blevet forbundet med navne som Søren Krarup og Jesper Langballe. Bevægelsen har dog rødder 100 år tilbage til 1920’erne, og også fars far, Tage Rydal og svigerfar, Jørgen Holck var involveret i den. Far og Søren Krarup var studiekammerater, og Jesper Langballe, der var uddannet journalist, tog ”nøduddannelsen” til præst hos far. Et sted har far beskrevet det, han opfattede som sin far, Tage Rydals teologi, men i virkeligheden er det nok sin egen teologi, han beskriver: 

 

”Far prædikede om livet nu  - det evige liv er i dette nu. Vi skal ikke sidde og vente på det, for så får vi det aldrig- vi har blot at gå ud i det. Vi får ingen garantier på det, får det blot overgivet. Hjælpeløse står vi overfor det, vi kan kun slå vor lid til, at Gud i sin nåde vil hjælpe os, når vi vandrer ud deri”.  Sådan skriver far, hvorefter han citerer sin egen far: ”Vor frelse består i at være fortabt sammen med andre fortabte og sammen med dem leve af Guds godhed fra dag til dag”.

 

Far blev – halvvejs imod sin vilje – provst i 1992. Han var stærkt kritisk over for alle kirkelige dignitarer, men lod sig overtale af biskop Herluf Eriksen, der sagde til ham: ”Vi har brug for, at også nogle af de gode præster bliver provster”. Efter sigende var far meget afholdt blandt præsterne i provstiet, som han altid forsvarede, hvis de var kommet i vanskeligheder. I 2003 gik far på pension. De flyttede til Gjern, men far døde - alt for tidligt – allerede tre år efter i 2006.